Existují různá onemocnění, která souvisí s omezením příjmu určitých potravin v důsledku jejich nevhodnosti. Z vlastních zkušeností víme, že vytvořit si seznam vhodných a nevhodných potravin pro konkrétní omezení je velmi šikovná pomůcka, zvláště pokud je nutno zkombinovat více diet vzhledem ke kombinacím onemocnění. Ideální je si umístit seznam na lednici, aby bylo hned bylo jasné, co lze použít a co ne. Protože v této situaci je mnoho lidí, chtěli bychom se postupně některým nejčastěji vyhledávaným dietám věnovat. Jako první to bude dieta při onemocnění DNOU.

DNA je poměrně časté onemocnění, v akutní fázi záchvatu doprovázené velmi nepříjemnými bolestmi. Dříve bývala nazývána nemocí králů, protože se objevovala především u dobře vyživovaných osob. Souvisí se zvýšeným množstvím kyseliny močové v těle a jejím ukládáním do kloubů a ledvin.  Základem léčby, mimo užívání předepsaných léků, je dieta, založená na omezení příjmu tzv. purinů – látek, ze kterých vzniká kyselina močová. K tomu přistupuje ještě udržování přiměřené hmotnosti, nepřejídání se, dostatek tekutin a omezení příjmu alkoholu.

Potraviny, které bychom měli vynechat:

Maso: mladá masa (telecí, jehněčí…), mladou drůbež, vnitřnosti, ledvinky, játra, vývary a šťávy z masa, uzeniny, nakládaná masa, mořské ryby a rybí konzervy, tresčí játra, olejovky, sardinky, zvěřinu. Při stabilizaci onemocnění pak lze podávat malé množství masa (ne mladé), sladkovodní ryby.

Mléko a mléčné výrobky: mimo pikantních, plísňových a tučných uzených sýrů jsou vhodné všechny produkty.

Vejce: v běžném množství můžeme zařadit do jídelníčku, majonéza není vhodná.

Tuky: používáme rostlinné tuky a oleje, máslo jen omezeně. Ostatní živočišné tuky, slanina a smažená jídla se nedoporučují.

Ovoce a zelenina: vyvarujeme se špenátu, kapusty i růžičkové kapusty, zeleného hrášku a luštěnin obecně, chřestu, křenu, česneku. Z ovoce pak fíků.  Květák a houby jen omezeně.

Obiloviny a moučné výrobky, moučníky: tmavé i bílé pečivo je vhodné, omezeně pak rýže, moučníky, tučnější a krémové dorty a zákusky, tvarohové a bramborové knedlíky, zmrzliny.

Koření: nevhodné jsou masové extrakty, masox, polévkové koření, pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový květ i oříšek, bobkový list, zázvor, kari, chilli, hořčice, sójová omáčka, worchester. Na dochucení používáme bylinky, petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr.

Z tekutin není vhodné kakao, silný čaj, čokoláda, marcipán, koncentrovaný alkohol, pivo a těžká vína.