DIETA PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU

DIETA PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU

Vysoký krevní tlak je v dnešní době velmi rozšířené onemocnění. Je to bohužel nemoc, která nebolí, ale má velmi vážné důsledky. Mnoho pacientů užívá své léky, ale poměrně často zapomínají, že je vhodné léčbu doplnit i úpravou jídelníčku. Na co si tedy dát pozor a co je naopak vhodné zařadit?

DOPORUČOVANÉ POTRAVINY

Maso: z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta), ryby sladkovodní i mořské, uzeniny- drůbeží šunka, vepřová pouze v omezeném množství

Tuky: olej, rostlinné margariny

Mléko a mléčné výrobky: všechny druhy

Pečivo: celozrnné druhy

Ovoce: všechny druhy

Zelenina: všechny druhy kromě nakládaných v soli

NEDOPORUČOVANÉ POTRAVINY

Maso: vnitřnosti, uzeniny a uzené maso, slanečky, sardinky a kaviár, nakládaná masa, tučná masa a drůbež (vepřový bůček, husa, kachna …)

Tuky: s obsahem soli

Další potraviny a nápoje: káva s kofeinem ve větším množství, alkoholické nápoje ve větším množství, sůl (více než  6g denně, včetně soli v potravinách), koření obsahující sůl (směsi, bylinková sůl), potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky…), instantní výrobky (polévky, omáčky …).