Práce na zahrádce nebo v dílně, výlety pěšky i na kole, hraní s mazlíčky i jakákoliv jiná činnost. Tam všude nás může potkat drobný úraz. Odřenina, řezná ranka, prasklý puchýř. Nic z toho není důvodem k panice. Všechna tato poranění lze velice rychle a jednoduše ošetřit.

Základem je ránu očistit od mechanických nečistot a vydezinfikovat. A pak máme několik možností řešení.   

Pokud rána nekrvácí, můžeme použít plastický nebo tzv. „tekutý“) obvaz AKUTOL SPRAY. Vytvoří na ráně ochranný prodyšný transparentní film, který chrání ránu před znečištěním a brání vstupu infekce. Je voděodolný a zabrání i odpařování vody z pokožky. Není nutné si dělat starosti s jeho odstraněním, postupně dojde k jeho samovolnému odlupování.

Pokud rána krvácí a jedná se o krvácení povrchové z vlásečnic, pak je výhodnější použít AKUTOL STOP. Ránu opět nejprve omyjeme, zbavíme mechanických nečistot a dezinfikujeme. Potom můžeme aplikovat AKUTOL STOP SPRAY. Podpoří rychlou zástavu krvácení a výtažky z heřmánku a měsíčku zintenzivní hojení rány.  Jedná-li se o krvácení tepenné nebo žilní, je nutné poskytnout první pomoc a poté vyhledat odborné ošetření.

Další možností při ošetření drobných poranění je využití tzv. „mokrého hojení ran“.  Tento způsob se využívá již několik tisíciletí a v dnešní době se opět stále více hlásí o slovo.  Používají se především hydrokoloidní gely s obsahem bioaktivních látek. Ošetření tímto způsobem má oproti klasickému „suchému“ několik podstatných výhod:

-významně zkracuje dobu hojení a to až o 40%

-nanesením hydrogelu ránu chráníme před vstupem infekce

-důležitá je i ochrana před mechanickým namáháním rány

-vlhké prostředí nemá přilnavost k ráně, tím nedochází ani k bolestivosti při převazech

-hydrogely váží volné radikály a tím snižují možnost rozvoje zánětu

-vlhké prostředí rovněž snižuje tvorbu jizev

Hydrogely nanášíme buď ve formě gelů ve spreji, nebo můžeme použít hydrogelové náplasti. Lze je použít u akutních i chronických ran.

U akutních ran můžeme uvést např. popáleniny (zde je jako bonus i chladivý efekt hydrogelu), omrzliny, řezné a sečné rány, tržné rány, odřeniny, pooperační rány, puchýře a další. Jako příklad užití u léčby chronických ran uveďme např. léčbu vředů bércových nebo otlakových, diabetická noha, různé typy proleženin apod.

Pokud použijeme hydrogelové náplasti, při odstraňování jednoduše náplast silně namočíme a tím usnadníme její sejmutí.

V případě hnisajících ran není použití hydrogelů a hydrogelových náplastí vhodné.