Pravděpodobně jedna z nejznámějších hub se zdraví prospěšným působením na náš organismus je Hlíva ústřičná. Roste poměrně hojně i v našich lesích na odumřelých i živých kmenech a větvích listnatých stromů. Je vhodná i pro domácí pěstování.

Její využití není ale pouze v kuchyni. Obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek s účinkem na naše zdraví. Mezi nejvýraznější efekty patří protizánětlivé, protivirové a antibakteriální. Látky, které jsou za to zodpovědné, patří do skupiny polysacharidů – jsou to především 1,3 a 1,6-beta glukany. Ty stimulují činnost určitého typu bílých krvinek, které rozpoznávají a likvidují škodlivé viry, bakterie a také poškozené buňky v těle, které už neplní svou funkci.

Další důležitou složkou je lovastatin, což je látka ze skupiny statinů. Statiny mnozí z vás už znají, snižují hladinu LDL („tzv. zlého) cholesterolu v krvi a od toho se odvíjí preventivní působení proti rozvoji aterosklerózy a onemocnění srdce a cév. Na rozdíl od syntetických statinů se u lovastatinu neobjevují jejich vedlejší účinky.

To ale stále není všechno. Z dalších důležitých obsahových látek jmenujme vitamíny B, C, D a K, nenasycené mastné kyseliny (omega 3, 6, 7 a 9), bioflavonoidy, z minerálních látek a stopových prvků pak zinek, draslík, železo, selen, sodík, jod, bor nebo fosfor. Ani tímto výčtem však řada tělu prospěšných látek nekončí.

Z předchozích řádek lze tedy odvodit hlavní zdravotní účinky, které hlíva na náš organismus má – podpora obranyschopnosti organismu, snižování cholesterolu, s tím souvisí i ochrana cév a prevence srdečních a cévních onemocnění, podpora snižování krevního tlaku, odstraňování těžkých kovů z těla, onemocnění kůže (ekzém, svědění, akné atd.), podpora růstu prospěšných bakterií v trávicím traktu nebo doplněk při chemoterapii.

Pokus hlívu nesbíráme v lese či nepěstujeme doma, lze si ji zakoupit sušenou v kapslích. Na trhu je celá řada přípravků, vybírejte opatrně, raději od ověřených výrobců, které jsou již vyzkoušeny řadou pacientů. Vodítkem může být i to, že se pro ně s oblibou zákazníci vracejí. Volit můžete i mezi výtažky samotných betaglukanů nebo celou sušenou houbou v kapslích. Výhodou druhé varianty je, že se neochudíte o další pozitivní účinky ostatních látek, obsažených v celé houbě. Často se můžete setkat i s kombinacemi sušené hlívy a dalších zdraví prospěšných látek např. rakytníku, laktobacily, reishi, žen-šenu a dalších.