Voda je naprosto nezbytný element pro život na Zemi. Každé lidské tělo je tvořeno asi z 60% právě vodou. Někdy ji ale naše tělo zadržuje více, než je vhodné, a nás pak trápí otékající nohy, celulitida či zvýšené pocení. Končetiny jsou těžké, večer neobujete taneční střevíčky nebo nemůžete sundat prstýnek. I to může znamenat, že vaše tělo zadržuje vodu. Rovněž při hubnutí znamená zadržování vody v těle problém – jsou to kilogramy navíc a také spalování není tak efektivní, jak bychom potřebovali.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ PŘÍČINY ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE?

NEVHODNÁ STRAVA – tím máme na mysli strava s vysokým obsahem soli, bílého cukru, různá umělá dochucovadla a konzervanty, bílá mouka a tzv. prázdné kalorie – strava s vysokým energetickým obsahem, ale bez výživových složek.

VYSOKÝ PŘÍJEM SODÍKU – to představuje v prvé řadě sůl a uzeniny. Vyšší koncentraci sodíkových iontů organismus musí naředit a tím pádem zadržuje vodu v těle, aby koncentrace sodíku poklesla.

NEDOSTATEK POHYBU – sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání podporuje zadržování vody v těle. Vhodný pohyb ke kompenzaci je svižná a pravidelně se opakující chůze. Je to také pro nás ten nejpřirozenější pohyb.

ÚČINKY LÉKŮ – některé léky způsobují jako vedlejší efekt právě zadržování vody. Mezi nejběžnější léky s tímto efektem patří kortikoidy, antikoncepce, antidepresiva nebo některé léky na vysoký tlak.

NEDOSTATEK DRASLÍKU – se sodíkem se vzájemně ovlivňují. Pokud zvýšíme příjem draslíku, způsobíme zvýšené vylučování sodíku močí.

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA – s tímto problémem bojuje většina žen, ať už během těhotenství, před menstruací nebo v klimakteriu.

NEDOSTATEK TEKUTIN – vyplývá to z logické úvahy – pokud není pravidelný příjem tekutin, tělo s nimi začne šetřit a důsledkem je zadržování vody v organismu.

A jak si od vody pomoci sami? To lze odvodit z předchozích řádků: omezení solení – na dochucení používejte spíše koření a bylinky, omezte bílou mouku, bílý cukr nahraďte jinými alternativami – medem, čekankovým či javorovým sirupem nebo sirupem z břízy. Dbejte na správný pitný režim, doplňujte draslík – je v zelenině nebo ovoci. Nejvíce ho je v bramborách, banánech a melounech. Vhodné je také doplnit hořčík – ten můžeme čerpat z celozrnných obilovin, hrachu, jogurtu, avokáda, ořechů nebo kvalitní vysokoprocentní čokolády. A zapomenout byste neměli ani na pravidelný pohyb.