Jaterní dietu ordinujeme při onemocnění jater, zvýšených jaterních testech a v dalších případech, kdy je třeba odlehčit trávení. Játra fungují jako hlavní detoxikační centrum, odbourává se v nich celá řada léčivých i odpadních látek, jejich činnost souvisí s krvetvorbou, tvorbou žluči, zpracováním glukózy, produkují albumin, cholesterol a další. Jejich funkce je velmi komplexní, proto játra patří k životně důležitým orgánům.
POTRAVINY VHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
Maso: libové, výběrová šunka
Ryby: libové ryby
Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné, tvaroh
Vejce: omezeně
Tuky: oleje – olivový, slunečnicový, řepkový. V malém množství čerstvé máslo.
Pečivo: starší chléb, pečivo, nekynuté z piškotu, třené těsto, bramborové a tvarohové těsto. Knedlíky – s kypřícím práškem, sodovkou, sněhem.
Ovoce: téměř všechno, nejlépe syrové
Zelenina: mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, čínské zelí, rajče, pórek, pastinák
Koření: bazalka, tymián, oregano, libeček, petržel, meduňka, šalvěj, vývar z hub
POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
Maso: tučné, vnitřnosti, uzené, zvěřina, uzeniny, vinná klobása, tučné vývary, zabíjačka, paštiky, konzervy, vuřty
Ryby: šproty, uzené nebo tučné ryby, kaviár
Mléko a mléčné výrobky: tučné, zrající sýry, smetana, smetanové jogurty
Vejce: majolka, tatarka
Tuky: sádlo, slanina, smažené
Pečivo: čerstvé, kynuté, z listového těsta, zákusky, dorty, čokoláda, droždí, vdolky, omelety, luštěniny
Ovoce: hrušky, bobuloviny
Zelenina: zelí, kapusta, okurky, česnek, cibule, květák, ledový salát, kapusta
Koření: pepř, paprika, nové koření, hořčice, ocet, hřebíček, kečup, ostré, masox, sójová omáčka, worcester
Ořechy, mák, alkohol
Z kuchyňských úprav je vhodné vaření, dušení, pára, úprava v mikrovlnné troubě. Máslo přidávat do hotových pokrmů. Místo octa použít citronovou šťávu. Zahušťovat nasucho opraženou moukou.