Zvýšená hladina cholesterolu je jedním z ukazatelů metabolického syndromu. Velmi často je kombinován s dalšími chorobami, jako je vysoký krevní tlak, diabetes a další.

Cholesterol sám o sobě je látka pro naše tělo nezbytná. Je součástí buněk i tkání v těle, nutný pro tvorbu hormonů, syntézu vitamínu D i pro zpracování tuků. Tvoří se především v játrech a trávicím traktu a toto množství bývá dostačující.  Přijímáme ho ale i potravou a tělo si podle toho jeho tvorbu reguluje. Pokud je příjem z potravy dlouhodobě vysoký, dochází sice k odbourávání cholesterolu v játrech, ale zároveň se tato místa poškozují. Výsledkem pak je vyšší hladina cholesterolu v krvi. Důležité je množství jednotlivých typů cholesterolu , případně i poměr celkového a HDL cholesterolu. Podle laboratorních výsledků se pak stanoví odpovídající medikace. Dieta je doplňující opatření, pomáhající zajistit úspěšnou léčbu.

Potraviny vhodné při snižování cholesterolu:

Maso: pouze libové (zadní hovězí, telecí, jehněčí, kuře bez kůže, krůtí bez kůže, králičí). Ryby-libové, 1-2x týdně, sladkovodní i mořské. Z uzenin pouze libová šunka kuřecí nebo vepřová, ale v malém množství.

Mléko: nízkotučné, zakysané nízkotučné mléčné výrobky, tvaroh, tvarohové sýry, tvarůžky. Plísňové i zrající sýry, tavený sýr – vše nízkotučné

Pečivo: nejlépe celozrnné

Vejce: bílky v lehce stravitelné úpravě, žloutky raději vylučujeme

Tuky: rostlinné tuky a margaríny

Ovoce: bez omezení, pouze přezrálé a příliš sladké ovoce méně často

Zelenina: bez omezení

Koření: zelené natě, příliš nekořeníme a nesolíme

Potraviny nevhodné:

Uzeniny, tučná masa, husa, kachna, vnitřnosti, tučné krémy a těsta, šlehačka, kaviár, koncentrovaný alkohol, solené pochutiny (chipsy, oříšky …), živočišné tuky (sádlo, máslo, slanina, škvarky, zabijačkové pochoutky …).

Jako vhodné kuchyňské úpravy jsou vaření, dušení, pečení, grilování, opékání nasucho. Vynecháváme smažení.